blog

Steeds meer senioren verslaafd aan smartphone

senior_met_kleinkind_senioren-smartphone

Even een potje Candy Crush, Facebook checken of een berichtje sturen. Senioren grijpen steeds vaker naar hun smartphone. Dachten we vooral dat jongeren aanleg voor smartphone-verslaving hadden, ouderen blijken tenminste net zo verslaafd.

Studie wijst op verslaving aan smartphone onder senioren

Dat millenials verslaafd zijn aan hun smartphone is makkelijk te geloven. Kijk maar eens om je heen, er zit vast wel iemand op zijn schermpje te kijken. Toch lijkt dit toonbeeld zijn beste tijd te hebben gehad. Senioren maken als het gaat om het gebruik van de smartphone een inhaalslag.

Studie wijst uit dat senioren gemiddeld meer tijd dan jongeren aan elk type apparaat besteden. Ook gebruiken senioren de smartphone vaker tijdens het avondeten. Ander onderzoek wijst uit dat sociale mediagigant Facebook een omschakeling in leeftijdscategorie beleeft. Hadden voorheen vooral jongeren een account op het platform, tegenwoordig zijn het hoofdzakelijk de ouderen. Aan het einde van 2019 blijkt op Facebook de groep 55-65+ de grootste demografische groep.

 

Wat senioren op hun telefoons doen.

Senioren zijn vooral actief op sociale media. Voor vele is het fysieke contact met de familie een probleem. Sociale media biedt hierin een uitkomst. De ouderen kunnen op hun smartphone gemakkelijk de foto’s en updates van de directe omgeving opzoeken. Zo blijven ze elke dag op de hoogte. Daarnaast is ook Whatsapp een reden om de telefoon erbij te pakken. Even een berichtje sturen naar een vriend of vriendin is zo gebeurd en wordt vaak ervaren als gemakkelijker dan het voeren van een telefoongesprek.

Een heel andere reden dan sociaal contact om de smartphone te gebruiken zijn de oneindige mogelijkheden van spelletjes. Onze ouders blijken zich naast onze kinderen te ontpoppen als echte gamers. Candy Crush, Braintrainer en Casinojager zijn slechts enkele namen die onder senioren populair zijn. Helaas zijn deze spelletjes erg verslavend en houden ze daardoor onze ouderen in een ijzeren greep.

 

Vormt deze trend een dreiging?

Op het moment dat we kijken naar de gevolgen van een verslaving, dan lijkt dit over het algemeen iets slechts. Echter is dit niet altijd het geval. Zeker bij het onderwerp van dit artikel is een verslaving te beschouwen als een heel goede ontwikkeling. Senioren lijken de draad met het internet op te pakken. Bleven zij vooralsnog achter in het gebruik van de smartphone, tegenwoordig heeft 85% van alle senioren zo’n apparaatje in huis.

Naast de toename in het gebruik van internet heeft de smartphoneverslaving nog een positieve uitwerking. Eentje op het sociale vlak. 30 Jaar geleden waren onze ouders op sociaal vlak voornamelijk aangewezen op zichzelf of een hulpinstantie. Ze verloren door de terugval van hun fysieke capaciteit het contact met de omgeving en kwamen terecht in een sociaal isolement. Door de mogelijkheden van de smartphone op sociaal vlak hebben de senioren veel meer contact met familie en vrienden. Dit levert een kwalitatief hoger leven en daarnaast vergroot het de zelfstandigheid. Ze blijven gemakkelijk langer thuis wonen.

We hebben allemaal de aanleg om verslaafd te raken. De smartphone is één van deze gevaren. Maar gezien de voordelen van dit apparaat en de mogelijkheden die het biedt voor onze ouderen, lijkt het ons van SeniorenTAB misschien wel de meest positieve ontwikkeling op het gebied van de digitale maatschappij van afgelopen decennium.

Geen artikelen in de winkelwagen.