Telefoon

+31703085504

Corona Check App en senioren

Op de helpdesk van SeniorenTAB is het momenteel druk, heel druk. Vanaf 25 september 2021 heeft iedereen van 13 jaar en ouder op sommige plekken een coronatoegangsbewijs nodig. Bijvoorbeeld in de horeca, bij een evenement, sportwedstrijd of culturele voorstelling. Ouderen zijn van alle leeftijdsgroepen het zwaarste getroffen door deze regeling. Want hoe werken al die apps die ze moeten installeren? De Corona check App werkt bijvoorbeeld alleen als je Digid geactiveerd is. Maar hoe activeer je dan Digid? In België zijn het gelijksoortige vragen maar dan over Itsme en de CovidSafe app. We krijgen allemaal vragen over deze apps en of onze telefoons geschikt zijn. Geschikt zijn ze zeker en we begrijpen dat er haast bij is om ze snel thuis af te leveren. Alleen is het installeren en instellen van de apps een ingewikkeld klusje waar menige oudere wat hulp bij nodig heeft.

Tijdens onze wekelijkse tabletcursus was het de meest gestelde vraag, hoe werkt zo’n QR code eigenlijk? De een ging zaterdag uit eten bij de Chinees, de ander wilde een kopje koffie drinken op het terras. Dat laatste mag iedereen, maar wil je even naar het toilet moet je opeens een QR code laten zien? Dat had ze meegemaakt, ze was maar naar huis gegaan. Dus nu wilde ze wel weten hoe ze dat kon laten zien op haar nieuwe Senioren Smartphone. Hilariteit alom bij het testen met QR codes, maar na een paar pogingen lukte het iedereen om binnen enkele minuten de juiste app te vinden en een QR code te voorschijn te toveren. Het maakte wel duidelijk hoe kwetsbaar deze groep in de digitale werkelijkheid is. Het systeem van de Corona Check app is voor de digitaal vaardige onder ons soms al een grote ergernis, met wachtrijen en teleurgestelde gezichten als er teveel aanvragen tegelijk zijn. Voor ouderen is de berg waar ze tegenop zien nog veel groter, want al die ingewikkelde toestellen lijken hun eigen leven te leiden.

Wij willen dat ouderen niet alleen digitaal vaardig zijn maar vooral ook veel contact hebben. Daarom hebben we onze configuratie aangepast, op het startscherm staan nieuwe iconen met de benodigde apps. Ook leveren we per direct alle Nederlandse Samsung Smartphones uit met een handleiding voor de Corona Check App en Digid en bevat de Vlaamse handleiding uitleg over Itsme en de CovidSafe app. Gewoon uitgeprint op papier, in grote letters. Daarnaast kunnen onze medewerkers op afstand ondersteunen hoe ouderen de apps moeten instellen, waarbij de privacy voorop staat. Zodra het gaat om wachtwoorden en gebruikersnamen zal de oudere zelfstandig alles invullen. Tot dat moment en direct daarna assisteren we met plezier tot alles werkt.

Namens de helpdesk willen we al die ouderen die we de afgelopen week geholpen hebben veel plezier toewensen aan de rand van het sportveld van hun kleinkind, in restaurants en tijdens een culturele voorstelling. Wij worden er steeds vlotter in om u te helpen, dus bel ons met vragen over deze apps. Al onze nieuwe smartphones zijn geschikt, dus ga erop uit en geniet. Wij vinden dat de overheid het best moeilijk heeft gemaakt voor ouderen, maar als ooit die app niet meer nodig is, wat we allemaal willen, zal er een groep ouderen zijn die door de eis om een Corona bewijs te kunnen tonen eindelijk digitaal ging. Als ze kiezen voor SeniorenTAB en ze merken hoe eenvoudig beeldbellen is, zijn we geslaagd in onze missie. Want wij willen elke oudere iets digitaal vaardiger maken, zodat eenzaamheid doordat je geen contact meer hebt met anderen iets is uit het verleden.

Deel deze post

Meer te verkennen

Nieuws

Wereld Alzheimer Dag

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag, een belangrijke herinnering aan de uitdagingen waarmee miljoenen mensen wereldwijd te maken hebben. Bij SeniorenTab zetten we ons in

Geïnteresseerd in de Senioren Smartphone?

Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.