Nieuws

Zijn slimme telefoons voor senioren nou echt slim?

Bijna alle senioren hebben een slimme telefoon. Ze doen er bankzaken mee, sturen e-mails, sturen een Whatsapp-berichtje, hebben een videogesprek met de familie, noem maar op. De laatste jaren is de slimme telefoon ook bij de ouderen niet meer weg te denken. Maar hoe slim is de senioren-smartphone nu eigenlijk?

slimme_telefoon_senioren-smartphoneSteeds meer senioren zweren bij een smartphone. Zo’n slim apparaat gaat overal mee naartoe. Het heeft zelfs de standaard vaste telefoonaansluiting uit de huizen verdrongen. Iedereen heeft een slimme telefoon, ook de ouderen.

Zelf heb ik er geen probleem mee dat iedereen ter wereld een smartphone gebruikt, maar het idee eraan heeft mij wel aan het denken gezet of er zoiets bestaat als een domme telefoon.

Totdat marketeers verklaarde dat mobiele telefoons ‘slim’ waren, hadden alleen mensen dit kenmerk. Uw gasfornuis, uw koelkast en uw wasmachine, waren allemaal apparaten zonder dit specifieke kenmerk. Ze voerde gewoon de functie waarvoor ze gemaakt zijn uit.

Echter, mensen hebben de gewoonte om menselijke eigenschappen toe te schrijven aan allerlei soorten dingen die persoonlijk gedrag vertonen. De slimme telefoon voor ouderen inbegrepen. Een slimme telefoon voor senioren is natuurlijk alleen slim zolang hij het doet. Op het moment dat er een mankement optreedt is er toch een echte slimme persoon nodig om ‘m weer aan de praat te krijgen.

Vandaar dus de vraag “Zijn Slimme telefoons voor ouderen echt intelligent of zijn het alleen de geprogrammeerde applicaties die erop draaien?”

Laten we eens kijken op wikipedia naar de definitie van de slimme telefoon:

Een slimme telefoon (voor ouderen) is een mobiele telefoon die uitgebreidere computermogelijkheden biedt.

Deze definitie spreekt niet echt in het voordeel van de telefoon, maar eerder van de computer. Eigenlijk klopt dit ook wel. Een slimme telefoon, met zijn eigen processor en beeldscherm, is in feite een handzame computer.

Dat gezegd krijg ik zojuist een seintje van mijn senioren-smartphone dat er vandaag een vergadering op de agenda staat. Kijk dat is nog eens gemakkelijk. Een handige herinnering voor al mijn afspraken. Dat zie ik mijn computer nog niet doen. Ik noem dit nou nog eens echt slim…

Geen artikelen in de winkelwagen.